Sunday, June 23, 2024
HomeBERITASurat penghargaan rakyat Malaysia menetap di UK untuk warga KKM

Surat penghargaan rakyat Malaysia menetap di UK untuk warga KKM

Tugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merawat pesakit positif COVID-19 dan mengendalikan urusan yang berkaitan dengannya adalah bukan satu tugasan mudah.

Tanggungjawab yang diberi dan keberanian barisan hadapan menuntut pengorbanan yang bukan sedikit.

Oleh itu, sebagai rakyat kita harus menghargai jasa mereka dan terus sama-sama membantu dalam usaha mengekang seterusnya memutuskan rantaian pandemik ini.

Menerusi perkongsian di laman media sosial Facebook Pang Chinn Fei, dia yang juga seorang pembaca berita TV3 berkongsi warkah seorang warga Malaysia yang menetap di United Kingdom (UK) ditujukan kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dikenali sebagai Devendren, dia berkongsi pengalaman berurusan serta pengebumian bapanya dengan pihak KKM.

23th November 2020
Ketua Pengarah Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia
Aras 12, Blok E7, Kompleks E
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62590 Putrajaya

Salam Sejahtera,

Subject : Ucapan Terima Kasih

Saya ingin menyampaikan ucapan terima kasih dengan tulus iklas kepada Kementerian Kesihatan Malaysia diatas bantuan dan sokongan yang diberikan semasa lawatan ke tanah air saya baru baru ini. Pengalaman yang cukup luar biasa!!!

Saya pulang ke Malaysia dari UK pada 20 October 2020. Setibanya di sana, saya dinasihatkan untuk menjalani prosedur operasi standard untuk pandemik Covid 19. Saya membuat permintaan kemungkinan kuarantin rumah kerana kecemasan keluarga.

Walau bagaimanapun, saya diberitahu bahawa kebenaran itu terletak pada budi bicara ketua pengarah KKM dan NADMA.

Setibanya di pusat kuarantin, saya telah mengingatkan permintaan untuk kuarantin rumah dan anggota kakitangan pendaftaran telah mengemukakan perkara ini kepada Dr Hafizi. Dia meminta untuk mengemukakan semua dokumen yang berkaitan dan setelah disahkan, dia menjelaskan kepada saya proses permohonan. Dia meminta saya melengkapkan borang pendaftaran pusat kuarantin dan WhatsApp kepadanya bersama semua dokumen lain yang berkaitan untuk menyokong permintaan saya, dilakukan pada malam yang sama.

Keesokan paginya, dia membalas mesej saya dengan semua butiran e-mel di mana saya harus menulis permintaan saya dan telah memberitahu maklumat apa yang harus saya lampirkan. Beliau sangat bersemangat dan profesional orangya.

Saya menulis e-mel kepada KKM seperti yang dinasihatkan dan dalam beberapa jam saya mendapat balasan yang meminta untuk melengkapkan borang permohonan standard dan melampirkan dokumen untuk menyokong permohonan saya.

Sementara menunggu keputusan permohonan saya, ayah saya telah meninggal. Saya menghantar e-mel sijil mati kepada KKM sementara menunggu pertimbangan atas permintaan pertama saya.

Sekitar jam 2 pagi, saya menerima e-mel dari KKM yang menasihatkan bahawa mereka harus menolak permintaan kuarantin rumah saya kerana Covid 19 SOP. Namun, mereka telah memberikan izin untuk saya menghadiri pengebumian dan pemerintah akan mengatur pengangkutan untuk saya tanpa sebarang kos.

KKM juga telah memberi tahu pusat kuarantin mengenai keadaan tersebut. Pada waktu pagi, saya menerima panggilan daripada Dr Intan yang memberi nasihat bahawa dia telah menerima arahan dari KKM dan dia akan menghubungi Angkatan Pertahanan Awam (APM) untuk memastikan pengangkutan dan sokongan diberikan untuk saya.

Pada hari seterusnya, Khamis – En Haffis dan En Hafiq dari APM menghampiri saya, menjelaskan SOP dan mengantar saya ke krematorium. Malangnya, kerana situasi tertekan dan panik, saya telah memberikan waktu yang tidak betul akan proses pengebumian.

Namun, kedua-dua anak muda ini menunggu dengan sabar, tenang dan prihatin, selama satu jam setengah dibawah suhu yang membakar untuk menjalani perarakan dan satu jam lagi untuk saya melakukan ritual terakhir kepada ayah saya. Mereka tidak mengerang, kecewa atau stres. Saya tidak pernah melihat pegawai kerajaan muda yang cemerlang dengan sikap positif dan hebat yang perlu dicontohi. Saya tidak dapat menjelaskan perasaan saya pada ketika itu!

Kementerian Kesihatan di bawah pimpinan Tan Sri Dato Sri Dr Noor Hisham menjalankan tugas dengan cemerlang bukan sahaja dalam menangani wabak tersebut tetapi juga memperlakukan manusia dengan kemanusiaan, rasa hormat dan maruah.

Saya sangat mengesyorkan kerajaan Malaysia untuk memberi penghargaan kepada setiap pegawai kerajaan atas sumbangan mereka dalam keadaan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Saya juga harus mengakui bahawa kerajaan Malaysia menunjukkan prestasi yang jauh lebih baik daripada negara asing yang lain dalam menangani Covid 19 dan mengucapkan yang terbaik kepada Kementerian Kesihatan dan semua jabatan kerajaan yang berkaitan yang terlibat dalam memerangi wabak ini.

Terima kasih.
Hidup Malaysia!
_________________________

Jelaslah disini bahawa kakitangan KKM telah menjalankan tanggungjawab dengan penuh dedikasi dan berperikemanusiaan.

Semoga segala urusan mereka dipermudahkan dan kita semua beroleh kemenangan dalam pertarungan menentang pandemik ini.

Sekalung tahniah buat ‘frontliner’ kita!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222091901040104&id=1639785530

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments