Sunday, May 26, 2024
HomePOLITIKSemua jawatan MPT BERSATU termasuk Presiden dipertandingkan

Semua jawatan MPT BERSATU termasuk Presiden dipertandingkan

Semua jawatan Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sesi 2019-2022 akan dipertandingkan semasa pemilihan tertinggi parti itu, 4 April depan.

 

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti Bersatu, Tan Sri Syed Hamid Jaafar Albar, pemilihan berkenaan akan dibuat pada tarikh terbabit.

Ia termasuk keputusan pemilihan turut dimaklumkan pada hari sama.

“Bagaimanapun, pada Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) pada 20 Jun depan tidak ada pemilihan, semua jawatan dipertandingkan sebelum itu kerana pada 20 Jun hanya fokus hala tuju parti.

“Pemilihan ini kita cuba buat macam sistem Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), ia bagi memastikan perjalanan baik dan bersih dari segala apa juga tuduhan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pemilihan Parti Bersatu siang tadi.

Hadir sama, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Marzuki Yahya.

Sementara itu, Datuk Marzuki berkata, sebanyak 2,946 cawangan layak bermesyuarat bermula 25 Januari sehingga 1 Mac.

Seramai 377,057 ahli layak hadir dalam persidangan memilih jawatankuasa cawangan dan bahagian Bersatu berkenaan.

“Bersatu akan mengadakan pemilihan peringkat cawangan dan bahagian yang masing-masing dijadualkan berlangsung dari 25 Januari hingga 1 Mac serta 4 April depan,” katanya.

Sempena persidangan cawangan pada 25 Januari, Bersatu akan mengadakan pemilihan barisan jawatankuasa peringkat cawangan, bahagian dan MPT, termasuk sayap Srikandi serta Angkatan Bersatu Anak Muda, Armada.

Persidangan cawangan didahului dengan persidangan Srikandi dan Armada cawangan yang akan memilih jawatankuasa Srikandi serta Armada cawangan masing-masing dan jawatankuasa Srikandi serta Armada bahagian masing-masing.

–THE MALAYA POST

*Subcribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments