Sunday, May 26, 2024
HomeBERITAPrincess Haifa Al-Mogrin dilantik wakil tetap Arab Saudi ke Pertubuhan Pendidikan, Saintifik...

Princess Haifa Al-Mogrin dilantik wakil tetap Arab Saudi ke Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Budaya Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO)

Princess Haifa Al-Mogrin dilantik sebagai wakil tetap Arab Saudi ke Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Budaya Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) dan menjadi ahli Majlis Eksekutif UNESCO pada bulan November sehingga tahun 2023.

Menteri Kebudayaan Arab Saudi, Putera Badr bin Abdullah bin Farhan berkata, semasa keanggotaannya, Arab Saudi akan berusaha untuk memperluas kerjasama dengan semua ahli Majlis Eksekutif, serta memelihara budaya dan warisan Arab, menyokong inovasi dan teknologi yang mampan untuk pembangunan sosial, dan menggalakkan toleransi.

Princess Haifa berkelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang Ekonomi dari Universiti King Saud di Riyadh pada tahun 2000 dan ijazah sarjananya dalam Sains Ekonomi dengan Rujukan ke Timur Tengah dari School of Oriental and African Studies di University of London pada tahun 2007.

Pada tahun 2009, beliau secara ringkas mengambil peranan sambilan di Universiti King Saud, sebelum memulakan kerja dengan Program Pembangunan Bangsa-bangsa Bersatu.

Pada tahun 2013, beliau dinaikkan pangkat sebagai penganalisis program di sana, yang meliputi pembangunan sosial dan hak asasi manusia.

Beliau menyertai Kementerian Ekonomi dan Perancangan sebagai ketua sektor sasaran pembangunan lestari pada tahun 2016 dan dilantik menjadi pembantu menteri untuk hal ehwal pembangunan lestari pada tahun 2017.

Beliau kini menjadi Penolong Timbalan Menteri untuk Urusan G20 di bawah Kementerian Ekonomi dan Perancangan, kedudukannya pada tahun 2018. Pada tahun yang sama, beliau menjadi penceramah di Forum Perancang Bandar Kedua – bukti kepakarannya dalam membela belia dan advokasi hak asasi manusia.Pengendali Twitternya ialah @HaifaAlMogrin.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments