Monday, May 20, 2024
HomeBERITAPolis Hong Kong mengumpul bayaran kerja lebih masa sebanyak USD120 juta semasa...

Polis Hong Kong mengumpul bayaran kerja lebih masa sebanyak USD120 juta semasa protes

Pegawai polis Hong Kong menaikkan purata USD 11,000 setiap satu dalam bayaran lebih masa dalam tempoh enam bulan kebelakangan protes anti-kerajaan, dengan jumlah wang lebih masa yang melebihi USD120 juta, kata pihak kerajaan.

Polis telah menutup lebih daripada 900 protes sejak Jun dan bekerja lebih masa hanya dalam “keadaan yang tidak dapat dielakkan”, biro keselamatan kerajaan memberitahu dalam tindak balas bertulis kepada soalan dari ahli parlimen pro-demokrasi.

Hong Kong telah diserang oleh protes hampir setiap hari sejak orang awam membangkang terhadap Rang Undang-undang ekstradisi dan sekarang menjadi tuntutan untuk kebebasan yang lebih besar.

Biro keselamatan berkata polis bekerja lebih masa sejak bermulanya kekacauan itu, telah menelan belanja sebanyak HK $ 950 juta (USD 121 juta).  Sebanyak 11,000 pegawai polis dibayar lebih masa, yang bermakna purata HK $ 86,363 setiap pegawai.

Protes itu kerap memaparkan jajaran polis meletupkan gas pemedih mata atau penumpuk ‘baton-charge’ yang berlaku di pusat perniagaan atau kawasan pelancongan.

Mereka pula telah menjadi sasaran bom petrol dan objek merusuh lain yang dilemparkan oleh penunjuk perasaan dan orang ramai yang bertopeng.

Terdapat tuduhan yang meluas terhadap salah laku polis semasa protes dan kepuasan awam dengan kekuatan yang pernah dipandang tinggi oleh orang awam telah jatuh ke rekod terendah, menurut tinjauan pendapat oleh Hong Kong Public Opinion Research Institute.

Seorang ahli parlimen pro-demokrasi berkata Hong Kong telah menjadi “bandar polis”.

“Ramai warganegara mesti mempersoalkan mengapa mereka perlu membayar bil ini untuk pegawai polis. Semua masyarakat terkejut,” kata Au Nok Hin kepada pemberita.

Seorang ahli undang-undang pro-Beijing mempertahankan bayaran lebih masa, mengatakan polis perlu dibayar tambahan untuk kerja tambahan. China memberitahu tentang polis dikatakan menunjukkan kekerasan dan tuduhan terhadap kuasa yang berlebihan adalah palsu.

Para penunjuk perasaan telah meminta penyelidikan bebas ke dalam pasukan polis, menjadikannya salah satu daripada lima tuntutan mereka terhadap kerajaan Hong Kong.

Minggu ini, lima pakar asing mengatakan mereka telah berhenti memberi nasihat kepada pemerhati polis atas keraguan tentang kebebasan dan keupayaannya untuk menjalankan siasatan terhadap kelakuan polis.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments