Wednesday, July 10, 2024
HomeBERITAPenunjuk perasaan menolak pelantikan Mohammed Tawfiq Alawi sebagai PM baharu Iraq

Penunjuk perasaan menolak pelantikan Mohammed Tawfiq Alawi sebagai PM baharu Iraq

Penunjuk perasaan anti-kerajaan yang marah berhimpun di kawasan protes di selatan Iraq, walaupun pelantikan Perdana Menteri menegaskan bahawa dia adalah seorang yang bebas dan tidak bergantung pada sesiapa.

Mohammed Tawfiq Allawi mengumumkan pencalonannya sebagai Perdana Menteri tepat empat bulan sejak gerakan anti-kerajaan berlaku dan dua bulan sejak Perdana Menteri Adel Abdel Mahdi meletak jawatan kerana tekanan yang semakin memuncak.

Para penunjuk perasaan telah menuntut pengganti bebas politik yang tidak pernah berkhidmat dengan kerajaan.

“Muhammed Allawi ditolak, mengikut kata rakyat!” Bacaan pada satu tanda baru yang berlegar di kota suci Najaf pada hari ini.

Lelaki muda dengan muka mereka yang dibalut dengan selendang telah menyalakan api pada tayar kereta tanda kemarahan terhadap Allawi.

Lebuhraya utama yang menuju ke Najaf dan jalan-jalan di dalam bandar masih disekat dengan tayar yang membara.

Di Kut, kira-kira 170 kilometer (100 batu) tenggara Baghdad, kelihatan beratus-ratus orang berada di jalanan dan melaungkan, “Jika sudah mencuba sebelum ini, ianya tidak boleh dicuba lagi!”

Di Diwaniyah seterusnya ke selatan, penunjuk perasaan bergerak ke bangunan kerajaan, sementara para pelajar mula duduk di sekolah dan universiti.

Penunjuk perasaan di Hillah menghalang semua jalan masuk ke bandar dan melaungkan, “Allawi bukanlah pilihan rakyat!”

Allawi, yang dinamakan sebagai calon konsensus selepas berbulan-bulan politik di Iraq lumpuh, kini mempunyai masa sebulan untuk menubuhkan kabinetnya, yang akan diundi di parlimen.

Dalam ucapan rasmi pertamanya, beliau berjanji untuk membentuk wakil kerajaan, mengadakan pemilihan parlimen awal dan memastikan keadilan yang berkaitan dengan protes – iaitu semua tuntutan utama penunjuk perasaan.

Lebih dari 480 orang telah meninggal dunia dan hampir 30,000 cedera sejak perhimpunan bermula pada 1 Oktober tahun lalu tetapi tiada pihak yang dipertanggungjawabkan insiden pertumpahan darah itu.

Protes yang pertama menuntut penangguhan korupsi, layanan yang lebih baik dan pekerjaan untuk golongan muda yang menganggur, tetapi mereka dengan cepat melonggarkan panggilan untuk pemeriksaan menyeluruh pemerintah.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments