Monday, May 20, 2024
HomeBERITAMahmoud Abbas ancam kurangkan hubungan keselamatan dengan Israel, Amerika Syarikat

Mahmoud Abbas ancam kurangkan hubungan keselamatan dengan Israel, Amerika Syarikat

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengancam akan mengurangkan hubungan keamanan dengan Israel dan Amerika Syarikat, katanya dalam ucapan yang panjang yang disampaikan dalam pertemuan Liga Arab di ibu negara Mesir yang mengecam rancangan White House untuk mengakhiri konflik Israel-Palestin.

Rancangan Amerika Syarikat akan memberikan rakyat Palestin yang terbatas dalam beberapa bahagian di Tebing Barat yang diduduki, sambil membenarkan Israel untuk menggantikan semua penempatannya di sana dan menyimpan hampir semua timur Baitulmuqaddis.

Sidang kemuncak Menteri Luar Arab di Kaherah diminta oleh rakyat Palestin, yang amat marah kepada cadangan Amerika.

Abbas berkata bahawa dia memberitahu Israel dan Amerika Syarikat bahawa, “tidak akan ada hubungan dengan mereka, termasuk ikatan keselamatan” berikutan kesepakatan yang dikatakan rakyat Palestin yang sangat memihak kepada Israel.

Tidak ada komen segera dari pegawai Amerika Syarikat mahupun Israel.

Pemimpin Palestin berkata bahawa dia enggan mengambil panggilan telefon dan mesej Presiden AS, Donald Trump “kerana saya tahu bahawa dia akan menggunakannya untuk mengatakan bahawa dia berunding dengan kami.”

“Saya tidak akan menerima penyelesaian ini,” kata Abbas.

“Saya tidak akan mencatat sejarah dengan menjual Jerusalem.”

Beliau berkata rakyat Palestin tetap komited untuk menamatkan pendudukan Israel dan menubuhkan negara dengan ibukota di Timur Jerusalem.

Abbas berkata bahawa rakyat Palestin tidak akan menerima AS sebagai pengantara tunggal dalam apa-apa rundingan dengan Israel.

Beliau berkata mereka akan pergi ke Majlis Keselamatan PBB dan organisasi dunia serta serantau lain untuk “menjelaskan kedudukan kami.”

Ketua Liga Arab, Ahmed Aboul-Gheit, berkata cadangan itu mendedahkan “giliran tajam” dalam dasar asing AS yang lama mengenai konflik Israel-Palestin.

“Giliran ini tidak membantu mencapai keamanan dan penyelesaian yang adil,” katanya.

Aboul-Gheit berkata bahawa rakyat Palestin menolak cadangan itu.

Beliau menyeru kedua-dua pihak, Israel dan Palestin, untuk berunding agar mencapai “penyelesaian yang memuaskan untuk kedua-dua mereka.”

Presiden Trump melancarkan cadangan yang lama ditunggu Selasa di Washington.

Ia akan membolehkan Israel untuk memajukan semua penempatan Tebing Barat – yang mana Palestin dan kebanyakan komuniti antarabangsa dilihat sebagai haram – serta Lembah Jordan, yang menyumbang hampir keempat Tebing Barat.

Sebagai balasannya, rakyat Palestin akan diberikan kenegaraan di Gaza, pecahan Tebing Barat dan beberapa kawasan di pinggir Jurusalen, semuanya dihubungkan dengan rangkaian jalan, jambatan dan terowong baru.

Israel akan mengawal sempadan dan ruang udara negeri dan mengekalkan keselamatan keseluruhan.  Pengkritik pelan damai mengatakan ini akan ‘merompak’ kenegaraan Palestin dari sebarang makna.

Pelan itu akan menghapuskan kembali hak untuk pelarian Palestin yang digantikan oleh perang 1948 dan keturunan mereka seperti permintaan Palestin yang utama.

Keseluruhan perjanjian itu akan bergantung kepada pemerintah Hamas di Gaza dan kumpulan bersenjata yang lain yang melucuti senjata, sesuatu yang selalu ditolak oleh mereka.

Duta dari Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Oman menghadiri majlis itu di Washington, dengan tanda sokongan sokongan AS.

Arab Saudi dan Mesir, serta seluruh Arab menyatakan bahawa sekutu AS dekat, berkata mereka menghargai usaha Presiden Trump dan meminta rundingan yang diperbaharui tanpa mengulas mengenai kandungan pelan itu.

Mesir mendesak dalam satu kenyataan Israel dan Palestin untuk “mengkaji dengan teliti” rancangan itu.

Ia berkata ia menyukai penyelesaian yang mengembalikan semua “hak sah” rakyat Palestin melalui penubuhan “negara yang bebas dan berdaulat di wilayah Palestin yang diduduki.”

Kenyataan Mesir tidak menyebutkan permintaan Arab yang lama di Jerusalem Timur sebagai modal kepada masa depan negara Palestin kerana Cairo biasanya mempunyai pernyataan yang berkaitan dengan konflik Palestina-Israel.

Sementara itu, Jordan memberi amaran terhadap “pencerobohan tanah Palestin”, Israel dan mengesahkan komitmennya terhadap penubuhan negara Palestin sepanjang tahun 1967, yang merangkumi semua Tebing Barat dan Israel.

Jordan dan Mesir adalah satu-satunya negara Arab yang mempunyai perjanjian damai dengan Israel.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

 

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments