Monday, May 20, 2024
HomeBERITALima remaja anti kerajaan Hong Kong ditangkap kerana menyebabkan kematian lelaki berusia...

Lima remaja anti kerajaan Hong Kong ditangkap kerana menyebabkan kematian lelaki berusia 70 tahun

Lima remaja ditangkap berikutan pergelutan antara penunjuk perasaan anti-kerajaan serta penduduk di Hong Kong dan menyebabkan seorang lelaki berusia 70 tahun selepas dia diserang balingan batu.

Seorang gadis berumur 15 tahun dan teman lelakinya adalah antara mereka yang ditangkap berhubung dengan perjuangan yang berlaku antara dua kumpulan di Jalan Lung Wan, Sheung Shui, pada 13 November.

Polis tidak mendedahkan butiran kesalahan kumpulan protes remaja yang terdiri dari remaja berumur 15 sehingga 18 tahun yang disyaki melakukan perkara itu.

Kekacauan meletus semasa hujah hangat berlaku di luar Dewan Perbandaran Daerah Utara antara kira-kira 20 penunjuk perasaan dan penduduk di bandar sempadan Hong Kong, yang telah membersihkan balingan batu bata yang ditinggalkan di jalanan sebelum ini oleh para aktivis.

Rakaman video menunjukkan kedua-dua pihak membaling batu bata di antara satu sama lain dan ketika itu Luo Changqing sedang mengambil gambar di tempat kejadian, kepalanya terkena balingan batu lalu rebah ke tanah.

Dia yang bekerja sebagai pembersih kontrak kerajaan telah disahkan mati di hospital pada pukul 10.51 malam keesokan harinya, pada 14 November.

Ahli Majlis Daerah Utara, Liam Lam Tsz-King berkata keluarga seorang remaja lelaki yang berusia 16 tahun mendekatinya pada hari Jumaat selepas penangkapannya dan dia membantu mereka mencari peguam.

Keluarga diberitahu oleh polis, remaja itu ditahan dalam rakaman CCTV yang menunjukkan dia sedang mengambil batu bata.

Teman wanita berusia 15 tahun itu adalah antara yang ditangkap.

Insiden yang berlaku pada 13 November lepas, kira-kira satu minit sebelum geng berpakaian hitam membuka payung untuk melindungi diri mereka dan memulakan pengunduran mereka.

Mereka yang ditangkap pada hari Jumaat ditahan di Ibu Pejabat Wilayah Utara Baru di Tai Po.

Sehingga kini tiada maklumat lanjut berkenaan penahanan terbabit.

Sourcescmp.com
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments