Friday, May 31, 2024
HomeBERITALelaki 69 tahun positif COVID-19 maut setelah ketulan darah tersumbat cetus ketegangan...

Lelaki 69 tahun positif COVID-19 maut setelah ketulan darah tersumbat cetus ketegangan selama tiga jam

Seorang pesakit positif COVID-19 meninggal dunia setelah virus terbabit menyebabkan gumpalan darah di bahagian zakarnya tersumbat dan ereksi atau ketegangan berlaku selama tiga jam.

Seorang lelaki berusia 69 tahun, dari Ohio, Amerika Syarikat (AS), telah dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di ventilator setelah dijangkiti COVID-19.

Dia pada awalnya menderita sesak nafas dan radang dibawa ke Miami Valley Hospital pada bulan Ogos tahun lalu.

Menulis dalam The American Journal of Emergency Medicine, doktor mengatakan bahawa pesakit yang berbadan gemuk akan melalui fasa parah setelah hanya sepuluh hari menjalani rawatan.

Lelaki yang tidak disebutkan namanya itu diletakkan di posisi ini selama 12 jam dan ketika dia dipusingkan, dia mengalami ereksi atau ketegangan.

Bagi mengurangkan pembengkakan dan akhirnya menghentikan ereksi, petugas perubatan menggunakan sebungkus ais.

Ia berterusan selama tiga jam sebelum doktor terpaksa mengalirkan darah dari zakarnya menggunakan jarum.

Pesakit telah didiagnosis dengan keadaan yang disebut ‘priapism’ aliran rendah, iaitu ketika darah terperangkap di ruang ereksi.

Ereksi tidak kembali, tetapi pesakit telah meninggal dunia dalam rawatan intensif setelah paru-parunya gagal berfungsi.

Doktor mengatakan lelaki itu meninggal dunia setelah ‘priapism’ menyebabkan gumpalan darah di zakarnya – yang disebabkan oleh virus.

Menulis dalam jurnal itu, para pakar mengatakan percubaan terkawal secara rawak perlu dilakukan untuk mencari kaitan antara COVID-19 dan trombus darah.

Walaupun kes yang dikemukakan oleh pakar di atas jarang terjadi, dilaporkan seorang lelaki Perancis mengalami ereksi selama empat jam setelah dijangkiti COVID-19.

Lelaki terbabit berumur 62 tahun, dari Perancis, berada di hospital yang dirawat kerana COVID-19 yang teruk ketika dia mulai menderita priapisme.

Para pakar perubatan mengatakan bahawa itu disebabkan oleh darah yang terperangkap di dalam zakar, yang mereka alirkan dan didapati penuh dengan gumpalan darah.

Seperti pesakit di AS, petugas perubatan turut meletakkan sebungkus ais ke bahagian zakar lelaki Perancis itu.

Mereka kemudian mengeluarkan darah dari zakarnya menggunakan jarum.

Ini menunjukkan “gumpalan darah gelap” yang mereka katakan adalah hasil trombosis yang disebabkan oleh koronavirus.

Keadaan ini boleh mempengaruhi lelaki dengan penyakit sel sabit, leukemia atau malaria – tetapi ia berlaku pada lelaki yang sihat.

Ia boleh mengganggu aliran darah dan memberi kesan kepada pesakit yang dijangkiti yang sudah sukar bernafas akibat virus.

Penyumbatan juga boleh menyebabkan serangan jantung dan strok – dan sekarang doktor bimbang ia boleh menyebabkan ‘priapisme’ pada lelaki.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments