Kelonggaran kepada individu yang memperoleh suntikan imunisasi lengkap bersandar fakta sains

0

Kajian untuk memberikan kelonggaran kepada individu yang memperoleh suntikan imunisasi lengkap dibuat bersandarkan beberapa faktor, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ia merangkumi model pelaksanaan yang digunakan negara jiran dan fakta sains, selain kebimbangan diutarakan pelbagai pakar kesihatan.

Sebarang keputusan dimuktamadkan Jawatankuasa Teknikal Majlis Keselamatan Negara (MKN) berhubung perkara itu akan dibuat secara menyeluruh bagi mengelak risiko penularan jangkitan pada masa depan.

“Kita ambil maklum semua perkara termasuk kebimbangan pakar seperti dalam laporan muka depan akhbar hari ini. Ada pihak yang bimbang dan minta supaya terus kuat kuasakan larangan rentas negeri serta daerah, tetapi berkemungkin beberapa pengecualian berupaya diberikan.

“Contohnya, pasangan jarak jauh yang masing-masing sudah lengkap suntikan imunisasi, maka kita boleh benarkan mereka rentas daerah dan negeri untuk berjumpa.

“Jawatankuasa Teknikal MKN sedang buat kajian. Kita tiada garis masa bila ia akan dimuktamadkan kerana perlu diperhalusi secara berhati-hati,” katanya pada sidang media, hari ini.

Terdahulu, beliau meninjau operasi kilang Pharmaniaga Berhad, di sini, dan menyaksikan penyerahan kelompok terakhir bekalan vaksin COVID-19 daripada syarikat farmaseutikal berkenaan.

Yang turut hadir, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply