Monday, July 22, 2024
HomeBERITAIsrael meluluskan lebih daripada 1,900 rumah penempatan baru: NGO

Israel meluluskan lebih daripada 1,900 rumah penempatan baru: NGO

Israel telah meluluskan pembinaan hampir 2,000 rumah penduduk baru di Wilayah Palestin yang diduduki, kumpulan pengawas anti penumpuan berkata pada hari Isnin.

Peace Now berkata hampir 800 unit perumahan akan menerima kelulusan akhir yang diperlukan untuk pembinaan. Dia berkata kelulusan awal telah diberikan untuk tambahan 1,150 rumah. Sebagai penyelesaian, ianya memerlukan beberapa peringkat kelulusan.

Lampu hijau itu diberikan pada hari Ahad dan Isnin, kata kumpulan pemerhati, sambil menambah bahawa 89 peratus rumah baru akan didirikan di “penempatan yang mungkin perlu Israel berpindah di bawah perjanjian damai dengan Palestin”.

Menurut laporan Peace Now, bangunan penyelesaian bangunan meningkat pesat di bawah Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan sekutu kuat Israel, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump.

Netanyahu berjuang politiknya bertahan selepas dituduh melakukan korupsi dan selepas gagal membentuk kerajaan campuran baru selepas pilihan raya April dan September.

Netanyahu telah didakwa atas tuduhan rasuah penipuan dan pelanggaran kepercayaan pada November lalu kini akan menghadapi pilihan raya umum ketiga Mac.

“Meskipun tidak mempunyai mandat yang jelas, kerajaan sementara ini menjalankan urusan seperti biasa – meneruskan hebahan besar-besaran mengenai pembinaan yang berbahaya dan tidak perlu di wilayah yang diduduki dan di tempat-tempat yang Israel perlu berpindah,” kata Peace Now dalam satu kenyataan.

“Netanyahu terus mensabotaj pelan damai, mengheret Israel menjadi anti-demokratik yang menyerupai dasar Aparteid.”

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments