Thursday, May 23, 2024
HomeBERITAKoronavirus : Hyundai tangguh pengeluaran

Koronavirus : Hyundai tangguh pengeluaran

SEOUL: Pembuat kereta terbesar Korea Selatan, Hyundai Motor menghentikan operasi di salah sebuah kilang pemasangannya pada hari Selasa (4 Feb) disebabkan kerana wabak koronavirus di China dan sedang mengkaji penggantungan yang lebih luas, ujar jurucakap syarikat berkenaan.

Industri kereta global beroperasi pada bekalan yang semakin berkurang dan lebih buruk apabila gempa bumi Fukushima Jepun dan tsunami pada tahun 2011 sebuah kilang Renesas Electronics menghasilkan cip komputer yang penting dan digunakan secara meluas telah ranap.

Wabak virus di China telah mengganggu pendawaian perolehan komponen, kata seorang jurucakap Hyundai.

“Buat masa ini, barisan pengeluaran untuk sedan Genesis di kilang Nombor 5 di Ulsan telah digantung buat sementara waktu,” katanya.

Dia tidak dapat menganggarkan bila pengeluaran dapat disambung semula dan menambah syarikat itu membincangkan kemungkinan penggantungan operasi lebih banyak dengan kesatuan buruh.

“Keadaan ini tidak kelihatan baik,” katanya.

Virus maut yang pertama kali muncul di pusat bandar Wuhan China , pusat bagi industri auto dalam ekonomi kedua terbesar di dunia, telah menyebabkan 425 kematian dan merebak ke lebih daripada 20 negara lain.

Ia telah menyebabkan penutupan perniagaan secara meluas di China dan syarikat penerbangan di seluruh dunia telah membatalkan penerbangan, menimbulkan kebimbangan mengenai kejatuhan kepada ekonomi China dan seterusnya.

Hyundai mempunyai tujuh kilang domestik dan beberapa di luar negara, termasuk beberapa di China.

Langkah berkenaan berlaku selepas pengeluar kereta itu membatalkan kerja lebih masa di kilang pada hujung minggu untuk menghasilkan kenderaan utiliti sport Palisade, walaupun pengeluaran disambung semula pada Isnin.

Pasaran kurang baik dalam beberapa hari ini kerana Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan kecemasan kesihatan global terhadap virus itu, dengan para penganalisis bimbang tentang kesannya terhadap pertumbuhan ekonomi dunia.

* Subscribe The Malaya Post Youtube Channel
Untuk perkembangan berita dan isu semasa
tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments