Friday, July 19, 2024
HomeBERITAHarga Emas boleh melonjak nilai $ 5,000 menjelang 2020

Harga Emas boleh melonjak nilai $ 5,000 menjelang 2020

Banyak yang telah berubah berikutan keputusan United Kingdom telah mengundi pada Brexit pada 23 Jun termasuk perubahan dalam harga emas.  Emas telah melonjak sebanyak 6.5% sejak keputusan Brexit, emas hanya meningkat lebih tinggi setiap hari.  Keputusan dari penyelidikan tertentu telah meramalkan bahawa harga emas akan melonjak sekurang-kurangnya 260% pada $ 5,000 satu auns menjelang tahun 2020. Ramalan itu agak berani dan hanya tiga pemangkin utama yang sebenarnya dapat membantu emas mencapai harga $ 5,000 auns dalam  hanya tiga tahun dan enam bulan (2020).  Mari kita lihat tiga pemangkin utama yang mungkin membuat ramalan ini menjadi kenyataan.

1. Ekonomi Global yang rapuh

Apabila ekonomi global menghadapi krisis, harga emas sentiasa mendapat faedah. Pasca ketidaktentuan ekonomi Brexit pastinya akan berterusan seketika, dengan itu membantu harga emas naik lebih tinggi.  Banyak pelabur dan ahli ekonomi telah menimbulkan persoalan tentang negara seterusnya untuk keluar dari Kesatuan Eropah sejak United Kingdom meninggalkan Kesatuan Eropah. Ada yang mengatakan bahawa Kesatuan Eropah sebenarnya mungkin benar-benar dihapuskan selama beberapa tahun akan datang.  Ketidakpastian geopolitik pasti akan menyebabkan pelabur untuk melabur dalam emas.

2. Pemotongan Kadar Faedah

Ia adalah fakta bahawa kadar pemotongan menurunkan nilai mata wang. Apabila nilai mata wang berkurangan, emas cenderung kelihatan lebih menarik untuk penyimpanan nilai.  ECB telah menurunkan kadar faedah sebanyak -0.4% dan terdapat petunjuk pemotongan kadar lanjut. Dan terdapat beberapa gosip tentang pemotongan kadar UK sejak Brexit. Potongan harga, besar atau kecil pasti akan membantu harga emas naik lebih tinggi tahun ini.

3. Dagangan Emas Pada Diskaun A

Pemangkin ketiga dan paling penting untuk harga emas yang semakin tinggi adalah peluang perdagangan emas pada harga diskaun. Adalah jelas bahawa emas didagangkan pada harga yang agak rendah sekarang mengikut nisbah Dow / gold ratio. Nisbah Dow / gold ration boleh dicapai dengan membahagikan indeks Dow dengan harga emas. Nisbah semasa 13.3 adalah bukti bahawa emas didagangkan pada harga diskaun yang baik. Emas akan terus didagangkan pada premium yang lebih tinggi dalam beberapa tahun akan datang. Permintaan untuk emas meningkat di negara-negara Asia dan akan berterusan dalam beberapa tahun akan datang.

Pemangkin yang disebutkan di atas hanya beberapa pemangkin yang boleh membawa kepada emas yang mencapai $ 5,000 menjelang tahun 2020. Terdapat pelbagai pemangkin kecil lain yang mungkin membuat ramalan ini menjadi kenyataan.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments