Saturday, May 25, 2024
HomeBERITAGempa Bumi Turki : 22 orang mati, lebih 1,000 orang cedera

Gempa Bumi Turki : 22 orang mati, lebih 1,000 orang cedera

Sekurang-kurangnya 22 orang meninggal dunia dan beratus-ratus cedera di Turki timur selepas gempa bumi melanda rantau itu pada petang Jumaat, menurut pihak berkuasa.

Gempa bumi berukuran 6.7 magnitud yang berlaku berhampiran bandar Sivrice, di timur wilayah Elazig, menyebabkan sekurang-kurangnya 10 bangunan runtuhan, kata Menteri Dalam Negeri Turki Sulyman Soylu.

Lapan belas orang terbunuh di wilayah Elazig dan empat di Malatya, kata Soylu pada sidang akhbar.

Dilaporkan 39 orang berada di bawah runtuhan bangunan yang dalam semalam, katanya, sambil menambah bahawa 22 orang masih terperangkap.

Kira-kira 1,030 orang cedera dan dimasukkan ke hospital, kata Menteri Kesihatan Fahrettin Koca hari ini.  Tetapi bilangannya dijangka meningkat.

Video dari Perkhidmatan Penyiaran IHA Turki menunjukkan kru kecemasan menyelamatkan orang yang cedera dari bangunan runtuh.

Gempa bumi itu menyebabkan lima bangunan runtuh di Elazig, dan kerosakan berat terhadap beberapa bangunan di kawasan itu, Menteri Alam Sekitar dan Perbandaran Murat Kurum memberitahu wartawan.

Laporan awal mengatakan gempa bumi itu berlangsung selama 40 saat, kata Pengurusan Bencana dan Kecemasan Presidensi negara (AFAD).

Lima belas gempa susulan telah dirasakan di tengah-tengah, dengan catatan terkuat pada magnitud 5.4, kata Soylu.

Gempa melanda pada kedalaman yang agak cetek 10 km (6 batu), menurut US Geological Survey (USGS), yang meningkatkan goncangan yang turut berlaku di permukaan.

Kira-kira 500,000 orang melalui detik cemas, USGS melaporkan.  Gempa itu turut dirasai di beberapa negara lain, termasuk Iraq, Syria dan Lubnan.

Semua jabatan yang berkaitan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan rakyat berikutan gempa bumi, kata Presiden Recep Tayyip Erdogan. Menteri Dalam Negeri, Kesihatan dan Alam Sekitar telah dihantar ke kawasan gempa bumi.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments