Thursday, May 30, 2024
HomeBERITAGempa bumi menyerang Selatan Filipina

Gempa bumi menyerang Selatan Filipina

Gempa bumi yang kuat telah melanda berhampiran bandar Davao Filipina, membunuh sekurang-kurangnya seorang dan menyebabkan beberapa kecederaan.

Ini adalah yang terbaru dalam satu siri gegaran menyerang bahagian selatan negara berkenaan.

Gempa bumi 6.8 magnitud Ahad ini berpusat 60 kilometer (38 batu) barat daya Davao di Pulau Mindanao pada kedalaman 30km (18 batu).

Sebuah pasar raya tiga tingkat runtuh di bandar Padada, Davao Del Sur, 1,000km (621 batu) di Selatan Manila, membunuh sekurang-kurangnya tiga orang, menurut Ketua Biro Operasi Pemadam Kebakaran, Superintendan Samuel Tadeo.

Sejumlah orang yang tidak dapat ditemui dipercayai terperangkap di bawah runtuhan dan enam telah diselamatkan dari bangunan runtuh terbabit, katanya.

Di bandar Matanao yang berhampiran, seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun terbunuh apabila dia terkena dinding konkrit yang jatuh dari rumah mereka, kata Vincent Fernandez, Datuk Bandar di bandar berkenaan. Pusat Amaran Tsunami Pasifik berkata tidak ada ancaman tsunami melalui gempa bumi itu.

Pegawai Maklumat Awam di Magsaysay berhampiran pusat gempa itu, Anthony Allada berkata 14 orang cedera tetapi tidak serius.

Jalan dan bangunan, termasuk pejabat kerajaan tempatan, rosak dan bekalan elektrik terputus di bandar terbabit, katanya.

Rantau ini pernah digegarkan oleh empat gempa bumi kuat pada bulan Oktober dan November, yang telah membunuh sekurang-kurangnya 20 orang.

“Kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan lagi, adakah kami memberi respons terlebih dahulu atau kembali kepada keluarga kami dahulu?”  Allada memberitahu radio DZMM.

Presiden Rodrigo Duterte, yang berasal dari Davao, berada di bandar ketika gempa bumi melanda.

“Dia ok.  Dia dan anak perempuannya Kitty berada di rumah mereka ketika gempa itu melanda, “kata jurucakap Presiden, Salvador Panelo.

“Isteri Presiden, Honeylet dalam perjalanan pulang ketika gempa bumi berlaku.  Dia berkata keretanya bergoyang.  Dia tidak cedera. “

Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina (Phivolcs) berkata kerosakan dan gempa susulan dijangka berlaku.

Beberapa gempa susulan yang kuat telah direkodkan selepas gempa bumi, yang paling besar ialah magnitud 5.7 berpusat di utara Bandar Raya General Santos.

Radio DZMM melaporkan bekalan elektrik terputus  di General Santos City, di mana pesakit di hospital tempatan sedang dipindahkan.

Rakaman video gempa bumi yang disiarkan oleh pengguna di Twitter menunjukkan wayar elektrik bergoyang dan meletup dalam pancuran bunga api. 

Satu lagi video menunjukkan air terjun keluar dari kolam renang hotel.

Nusantara Filipina yang dipanggil Pacific “Ring of Fire” – sebuah lengkungan yang retak di sekitar Lautan Pasifik dimana kebanyakan gempa dunia berlaku.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments