Tuesday, July 16, 2024
HomeBERITADunia bertindak balas terhadap pembunuhan Qassem Soleimani di Iraq

Dunia bertindak balas terhadap pembunuhan Qassem Soleimani di Iraq

Sejurus selepas berita kematian Mejar Jeneral Qassim Soleimani yang terbunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad, pemimpin-pemimpin negara di seluruh dunia memberi tindak balas dan mengutuk serangan udara Amerika Syarikat pada awal pagi Jumaat lalu.

Pada serangan udara yang telah disahkan Pentagon atas arahan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah mengorbankan enam yang lain termasuk komander militia Iraq Abu Mahdi Al-Muhandis, yang juga penasihat kepada Soleimani.

Pemimpin-pemimpin serantau dunia sebahagian besarnya bertindak balas dengan rasa prihatin terhadap pembunuhan Soleimani, dan memberi bayangan serius di rantau ini dan mungkin membawa perang ke atas Amerika Syarikat.

Syria

Kerajaan Syria menuduh Washington cuba mencetuskan konflik di Timur Tengah.

Syria adalah “pasti bahawa pencerobohan AS yang ganas itu … hanya akan memperkuat kesungguhan untuk mengikuti jalan pemimpin pemimpin syahid,” kata seorang pegawai Kementerian Luar Negara yang dipetik oleh agensi berita negeri SANA.

Pejabat itu menyifatkan pembunuhan itu sebagai “peningkatan eskalasu yang serius” di rantau ini dan menuduh AS menggunakan “kaedah-kaedah kumpulan kriminal”.

Turki

Kementerian Luar Turki mengatakan pembunuhan Soleimani akan meningkatkan ketidakamanan dan ketidakstabilan di rantau ini.

Dalam satu kenyataan bertulis, kementerian itu berkata ia sangat prihatin dengan ketegangan yang semakin meningkat antara AS dan Iran, dan mengubah Iraq menjadi arena konflik akan merosakkan keamanan dan kestabilan di rantau ini.

“Turki sentiasa menentang campurtangan asing, pembunuhan dan konflik di rantau ini,” kata kementerian itu.

Rusia

Moscow memberi amaran bahawa pembunuhan Soleimani akan meningkatkan ketegangan di Timur Tengah.

“Pembunuhan Soleimani … adalah langkah mencabar yang akan meningkatkan ketegangan di seluruh rantau ini,” agensi berita RIA Novosti dan TASS memetik Kementerian Luar sebagai berkata.

“Soleimani berkhidmat untuk melindungi kepentingan negara Iran dengan penuh pengabdian. Kami menyampaikan ucapan takziah kami kepada rakyat Iran.”

Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres amat prihatin dengan ketegangan baru-baru ini di Timur Tengah, kata jurucakapnya dalam satu kenyataan.

“Setiausaha Agung secara konsisten menganjurkan untuk menaikkan de-eskalasi di Teluk,” kata Farhan Haq.

“Ini adalah momen di mana para pemimpin mesti menjalankan sekatan maksimum. Dunia tidak mampu perang lain di Teluk.”

China

China merayu kepada penahanan dari semua pihak, “terutamanya Amerika Syarikat”.

Jurucakap Kementerian Luar Negara Geng Shuang berkata, kami menggesa pihak-pihak yang berkaitan, terutamanya Amerika Syarikat supaya bertenang untuk mengelakkan ketegangan yang semakin meningkat.

Pada hari Sabtu, Menteri Luar China Wang Yi memberitahu rakan sejawatnya dari Iran bahawa AS tidak seharusnya “menyalahgunakan kekerasan” dan sebaliknya mencari penyelesaian menerusi dialog.

“Operasi ketenteraan AS yang berbahaya itu melanggar norma-norma utama hubungan antarabangsa dan akan memperburuk ketegangan dan pergolakan serantau,” kata Wang kepada Mohammad Javad Zarif menurut pernyataan oleh Kementerian Luar Negeri China.

Hizbullah

Pemimpin Hizbullah Sayyed Hassan Nasrallah meminta kematian Soleimani perlu dibalas.

“Menyelesaikan hukuman yang sesuai untuk pembunuh jenayah ini … akan menjadi tanggungjawab dan tugas semua pejuang perlawanan di seluruh dunia,” kata Hassan Nasrallah dalam satu kenyataan.

“Kami yang tinggal di sisinya akan mengikuti jejaknya dan berusaha siang dan malam untuk mencapai matlamatnya,” kata Nasrallah.

Hamas

Hamas, kumpulan Palestin yang mentadbir Jalur Gaza, mengeluarkan kenyataan yang mengatakan “Soleimani adalah salah seorang pegawai tentera Iran terkemuka yang mempunyai peranan penting dalam menyokong perlawanan Palestin”.

“Kami mengutuk kejahatan jenayah Amerika yang berterusan menyebarkan ketegangan di rantau ini dalam perkhidmatan musuh Israel,” katanya.

Kumpulan Jihad Islam Palestin (PIJ) menawarkan ucapan takziah kepada rakyat Iraq atas kematian Abu Mahdi Al-Muhandis, menggambarkan beliau sebagai salah satu simbol pembebasan Iraq dari pendudukan AS.

“Iraq ini, yang akan tetap tidak taat kepada hegemoni dan kawalan Amerika, akan tetap kekal Arab dengan pejuangnya dan lebih besar daripada pendudukan,” kata kenyataan PIJ.

NATO

Persatuan ketenteraan NATO mengatakan ia sedang memantau keadaan di Iraq dengan dekat dengan misi latihan keselamatan di sana.

“NATO sedang mengawasi keadaan di rantau ini dengan sangat teliti. Kami masih dalam hubungan rapat dengan pihak berkuasa AS,” kata jurucakap Dylan White kepada AFP.

“Atas permintaan kerajaan Iraq, misi latihan NATO di negara ini membantu menguatkan pasukan Iraq dan menghalang pemulangan ISIS,” katanya.

“Keselamatan kakitangan kami di Iraq sangat penting. Kami terus mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan.”

Jerman

Jurucakap Canselor Angela Merkel, Ulrike Demmer menggesa pengekangan dan de-eskalasi.

“Kita berada disatu titik yang berbahaya, kini amat penting melalui kebijaksanaan dan kekangan untuk menyumbang kepada de-eskalasi,” kata Demmer.

Menteri Luar, Heiko Maas berkata matlamatnya sekarang adalah untuk mencegah peningkatan selanjutnya di Timur Tengah.

“Kami menggunakan saluran diplomatik kami ke Iran dan negara-negara lain di rantau ini,” katanya.

“Sejak pagi ini, kami telah berhubung rapat dengan rakan-rakan British dan Perancis dan dengan negara-negara Eropah lain mengenai bagaimana kami dapat bekerja dengan baik untuk meredakan keadaan.”

United Kingdom

Setiausaha Negara British untuk Hal Ehwal Luar Negeri Dominic Raab mendesak semua pihak untuk mengundurkan diri.

“Kami sentiasa mengiktiraf ancaman agresif yang ditimbulkan oleh pasukan Quds Iran yang diketuai oleh Qassem Soleimani.

Selepas kematiannya, kami menyeru semua pihak supaya tidak berkecuali,” kata Raab dalam satu kenyataan.

Perancis

Keutamaan Perancis adalah untuk menstabilkan Timur Tengah, Setiausaha Perancis bagi Hal Ehwal Eropah Amelie de Montchalin memberitahu radio RTL.

“Apa yang sedang berlaku adalah apa yang kita takutkan: Ketegangan antara Amerika Syarikat dan Iran semakin meningkat,” kata Montchalin.  “Keutamaan adalah untuk menstabilkan rantau ini.”

“Kami telah bergegas ke dunia yang lebih berbahaya,” kata Montchalin, sambil mengatakan bahawa Presiden Perancis Emmanuel Macron akan berunding tidak lama lagi dengan “pemimpin utama yang terlibat di rantau ini”.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments