Thursday, May 30, 2024
HomeBERITADakwaan Ismail Sabri ditekan adalah cubaan untuk pecahbelahjan kepimpinan UMNO

Dakwaan Ismail Sabri ditekan adalah cubaan untuk pecahbelahjan kepimpinan UMNO

KUALA LUMPUR, 26 Ogos — Dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ditekan dalam Mesyuarat Biro Politik UMNO pada Rabu lalu adalah cubaan untuk memecahbelahkan kepimpinan UMNO.

Naib Presidennya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, ada pihak luar sengaja mengambil kesempatan menggunakan perkembangan terbaru dalam parti itu untuk meraih kelebihan politik
dengan mensasarkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Tak ada, itu semua bohong, kasihan lah dekat Perdana Menteri, itu semua ada orang buatlah, Media sosial ini masalahnya.

“Dia macam ini, ada orang ambil kesempatan pasal apa berlaku ini untuk pecah-belahkan orang, semua tahu Ismail Sabri Yaakob, Naib Presiden parti UMNO, dia jadi Perdana Menteri, Zahid jadi Presiden.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menghadiri Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Ibu Negara hari ini.

Datuk Seri Mahdzir diminta mengulas dakwaan beberapa portal kononnya Perdana Menteri diberikan kata dua supaya mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) secepat mungkin atau dipecat daripada parti.

Beliau turut menafikan kata dua yang diberikan kepada Ismail Sabri jika tidak memenuhi tuntutan yang dikemukakan pada mesyuarat itu.

“Dua benda berlainan di tengah-tengah itu untuk pecahkan. Siapa nak pecah belahkan ini… orang itu nak pergi ke pilihan raya juga.

Mereka akan gembira dan merasa berjaya melakukan perkara itu untuk mewujudkan sengketa dan perpecahan antara Dato’ Seri Ahmad Zahid dan Dato’ Seri Ismail Sabri, itu agenda mereka dan itu yang mereka mahukan sebenarnya.”

Ditanya mengenai agenda pertemuan pada sesi taklimat khas Presiden UMNO esok, Mahdzir berkata ia adalah untuk mengukuhkan parti.

“Ia lebih kepada atas nama untuk mengukuhkan parti,” katanya.

UMNO dijadual mengadakan sesi Taklimat Khas Presiden bersama semua pimpinan parti itu termasuk Ahli Jawatankuasa (AJK) Bahagian, petang esok.–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments