Friday, July 19, 2024
HomeBERITACoronavirus : Langkah pencegahan telah dilaksanakan, tiada kes setakat ini di Arab...

Coronavirus : Langkah pencegahan telah dilaksanakan, tiada kes setakat ini di Arab Saudi

Menteri Kesihatan Arab Saudi, Tawfiq Al-Rabiah mengesahkan bahawa beberapa langkah pencegahan telah dilaksanakan untuk menangani coronavirus.

Kementerian berkenaan telah meningkatkan prosedur pengawasan dan kawalan untuk penerbangan yang datang terus dari China.

Penumpang yang datang dari China melalui penerbangan, mereka akan diperiksa dan dalam penyelarasan dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam.

“Tiada kes jangkitan dengan coronavirus baru telah direkodkan di dalam negara,” katanya sambil menjelaskan bahawa coronavirus adalah virus udara yang ditularkan oleh batuk.

Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Negara (NCDC) telah menyediakan panduan kesihatan untuk menangani kes yang disyaki.

NCDC menyediakan ujian makmal, menubuhkan mekanisme untuk mengumpul dan memindahkan sampel ke makmal kebangsaan NCDC dan memberi nasihat kepada penumpang ke kawasan di mana penyakit itu muncul.

Pusat Pemerintah dan Kawalan mengambil langkah berjaga-jaga sebaik sahaja virus itu ditemui di China, kata menteri itu.

Kementerian juga telah melaksanakan peraturan kesihatan antarabangsa dan menyelaras dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menangani keadaan ini dan mengatasinya.

Langkah berjaga-jaga termasuk memantau dengan teliti keadaan epidemiologi dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan sumber-sumber lain yang ada dan menyelaraskan dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam dalam menilai lalu lintas langsung dan tidak langsung dari dan ke China untuk memberikan maklumat bagi orang yang merancang untuk melawat kawasan terjejas, memantau mereka yang datang dari negara terbabit, melaksanakan penilaian kesihatan di tempat masuk dan susulannya untuk memastikan keselamatan mereka,” jelas Al-Rabiah.

Pusat Pemerintah dan Kawalan sebelum ini menjelaskan bahawa gejala jangkitan umum adalah pernafasan akut seperti demam, batuk, sesak nafas dan kesukaran bernafas.

Dalam kes yang lebih teruk, ia boleh menyebabkan radang paru-paru atau sindrom kesusahan pernafasan akut.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments