Saturday, May 25, 2024
HomeBERITACoronavirus jejas sasaran 40 juta pelancong ke Jepun

Coronavirus jejas sasaran 40 juta pelancong ke Jepun

Matlamat Jepun mensasarkan 40 juta pengunjung tahun ini mungkin berada pada tahap kurang meyakinkan berikutan keputusan China untuk mengharamkan rakyat negara terbabit melancong ke luar negara bagi membantu menampung impak Novel Coronavirus yang amat cepat tersebar.

Pelancong China menyumbang hampir satu pertiga daripada pelancong ke Jepun pada tahun 2019, dalam satu tahun yang menyaksikan pertumbuhan pelawat yang terjejas oleh percubaan diplomatik dengan Korea Selatan dan satu siri peristiwa cuaca sejuk yang melampau.

Dianggap sebagai sumber pelancongan dengan reputasi harga, taraf hidup yang tinggi dan kekurangan kemahiran berbahasa asing, kemasukan ke Jepun telah menjadi salah satu daripada beberapa siri kejayaan ekonomi yang jelas di bawah Perdana Menteri Shinzo Abe.

Dibantu oleh langkah kerajaan untuk melonggarkan kelulusan visa, pelawat ke Jepun telah meningkat hampir empat kali ganda kepada 31.9 juta sejak 2012, dari sektor kosmetik sehingga ke barangan pengguna.

Matlamat asal kerajaan untuk menarik 20 juta pelawat tahun ini, apabila ia akan menjadi tuan rumah perlawanan Olimpik.

Matlamat itu kini boleh diragukan, dengan pembatasan pertumbuhan pelancongan yang paling pantas.

Penyakit seperti radang paru-paru telah menyebabkan China mengambil langkah yang belum pernah berlaku untuk memberhentikan perjalanan kerana bilangan jangkitan di negara ini melonjak kepada hampir 2,000.

Presiden China, Xi Jinping telah mengarahkan respon yang lebih cepat terhadap virus itu, dengan larangan ke atas semua lawatan ke luar negara yang akan dilaksanakan pada hari ini.

Lawatan kumpulan domestik pula telah digantung pada hari Jumaat.

Sekatan yang berlaku pada sambutan Tahun Baru Lunar, masa puncak untuk perjalanan oleh Cina ke Jepun.

Hampir satu pertiga daripada pelawat dari China datang sebagai sebahagian daripada kumpulan pelancong pada tahun 2018, melalui maklumat terkini daripada Organisasi Pelancongan Nasional Jepun.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments