Wednesday, May 22, 2024
HomeBERITABeribu-ribu sertai protes Gaza terhadap pelan damai

Beribu-ribu sertai protes Gaza terhadap pelan damai

Beribu-ribu warga Palestin turun ke jalanan Gaza bagi membantah pelan damai Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump terhadap Timur Tengah.

Para pemuda membakar tayar dan membakar gambar Trump dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu semasa demonstrasi.

Media sosial juga dibanjiri dengan tindak balas marah terhadap kesepakatan yang dikemukakan oleh banyak hebahan yang hanya akan memberi lebih tekanan lebih kepada rakyat Palestin.

Sebagai sebahagian daripada rancangan lama yang ditunggu-tunggu, Trump telah mencadangkan negara Palestin- dua kali ganda saiz wilayah Palestin yang sedia ada, dengan Jerusalem Timur sebagai ibu kota dan kedutaan AS di sana.

Tetapi pegawai Hamas, Raafat Morra berkata: “Kesatuan nasional dan ketabahan popular Palestin di dalam dan di luar negara, mematuhi projek perlawanan dengan segala cara, dan bekerjasama dengan pasukan dalam negara, adalah cara terbaik untuk menghadapi rancangan Amerika-Israel baru.”

Mengulangi penolakan komprehensif oleh Hamas terhadap rancangan itu, Raafat Morra menambah bahawa ia akan membawa kepada “pembubaran dan pengesahan pendudukan Israel serta pembatalan semua hak Palestin.”

Setiausaha Agung Jihad Islam, Ziyad Al-Nakhalah, mengatakan bahawa “kesepakatan di abad ini” antara Presiden AS itu merupakan  cabaran besar.

“Pelan ini menimbulkan cabaran utama yang memerlukan kita mengubah pendekatan kami untuk menangani segala-galanya.  Cabaran ini mesti membuat kita meninggalkan norma dan mendorong kita untuk membuat fakta-fakta baru dengan pengorbanan kita dan mempunyai kesanggupan dan motivasi untuk menghadapi dan menangani buli ini tanpa teragak-agak, ” katanya.

Kedai-kedai ditutup dan pelajar menjauhkan diri dari sekolah pada hari Rabu di Gaza selepas kumpulan puak Palestin menyeru melancarkan mogok umum.

Sama Ayoub, 45, berkata: “Anak-anak saya tidak pergi ke sekolah hari ini.  Kami menolak perjanjian di abad ini, yang saya percaya sebagai tamparan pada abad ini. Sebagai Presiden (Palestin) Abu Mazen (Mahmoud Abbas), tidak akan ada perdamaian tanpa memperoleh hak minimum kami.

“Apa yang mereka mahu kami terima – bahawa kami melepaskan Baitulmuqaddis dan Al-Aqsa dan semua hak kami, supaya tanah kami dirampas tanpa ditolak, supaya kami menerima wang itu?,“tambahnya.

Tetapi Raed Dabban, 35, berkata: “Terdapat aspek menarik mengenai perjanjian itu.  Keadaan semasa kita di Palestin adalah buruk, terutama di Semenanjung Gaza.

“Para pemimpin Palestin mesti mencari penyelesaian secara realiti di Semenanjung Gaza khususnya dan memperkuat daya tahan rakyat Palestin di Tebing Barat dan Jurusalem, supaya semua orang dapat menolak dengan semua kuasa konsesi yang berkompromi dengan hak kita.

“Kami berada di ambang peringkat kritikal dalam kehidupan politik dan masa depan serta keadaan hidup kita tidak baik.  Orang tidak boleh berdiri tanpa bahan untuk berdaya tahan. Inilah peranan pemimpin,” tambahnya.

Berikutan perbualan telefon dengan Ismail Haniyeh, Ketua Biro Politik Hamas, Abbas mengumumkan bahawa delegasi dari Ramallah akan dihantar ke Gaza untuk perbincangan perdamaian.

Diplomat Palestin, Saeb Erekat juga mengatakan bahawa delegasi dari parti Fatah akan ke Gaza minggu depan untuk bertemu dengan Hamas.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments