Saturday, May 18, 2024
HomeBERITABekas bintang K-Pop Seungri telah didakwa atas tuduhan pelacuran

Bekas bintang K-Pop Seungri telah didakwa atas tuduhan pelacuran

Bekas idola K-Pop Seungri telah didakwa atas tuduhan termasuk pelacuran dan perjudian biasa, kira-kira satu tahun sejak tuduhan pertama kali muncul dalam skandal penyalahgunaan seksual yang telah menggegarkan industri hiburan Korea Selatan.

Bekas penyanyi Big Bang itu didakwa tanpa penahanan kerana menganjurkan aktiviti pelacuran, perjudian dan perdagangan mata wang asing yang tidak sah, seorang pegawai Perhubungan Awam dari pejabat pendakwa raya Seoul mengesahkan kepada CNN.

Lee Seung-Hyun, 29 tahun merupakan salah seorang bintang terbesar K-Pop sebelum dia secara dramatik keluar dari industri hiburan pada Mac tahun lepas yang pada ketika itu sedang disiasat.

“Saya tidak boleh menanggung sebarang kerosakan kepada orang-orang di sekeliling saya, sambil dibenci dan dikritik oleh orang ramai dan diperlakukan sebagai musuh negara semasa siasatan,” tulisnya dalam perkongsian Instagram pada ketika itu.

Tuduhan Seungri adalah perkembangan terkini dalam apa yang dipanggil “Burning Sun scandal” di kelab malam di kejiranan Gangnam di Seoul. Seungri duduk di papan kelab, dan mengawasi publisitinya.

Menurut Polis Metropolitan Seoul, Burning Sun adalah tempat rasuah, keganasan terhadap pelanggan, membekal pelacur untuk VIP, rogol, pengedaran dadah dan penggunaan dadah.

Ramai wanita telah tampil dengan tuntutan diserang atau penggunaan dadah di kelab berkenaan.

*
Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments