Sunday, May 26, 2024
HomeBERITAAnak hidap masalah "speech delay", Wawa Zainal saran kurangkan gajet kepada kanak-kanak

Anak hidap masalah “speech delay”, Wawa Zainal saran kurangkan gajet kepada kanak-kanak

Baru baru ini pelakon Wawa Zainal telah berkongsi entri mengenai perkembangan anak sulungnya, Ahmad Fakharuddin Attar Suhairil atau lebih mesra dipanggil Attar.

Menurut Wawa Zainal, anaknya yang berusia enam tahun itu mengalami masalah ‘speech delay’ atau lambat bercakap.

Bercerita lanjut, Wawa mendedahkan, permasalahan ini berlaku kerana anaknya terlalu didedahkan dengan penggunaan gajet dan mengakui bahawa itu adalah silapnya.

Melalui perkongsian di laman Instagram, Wawa menulis, “Ramai yang tanya perkembangan Attar mcm mana. Alhamdulillah ada perubahan.. Tahun depan da masuk darjah 1????????risau nya haritu kitorang daftar dia darjah 1. Then rupanya sekolah tu kena exam dlu. So antara lepas ke tak la masok sekolah tu. I & Aeril telan ayaq liur jugak la sbb dan dan teacher bagi exam paper pada Attar. Jenguk soalan dia boleh tahan susah la utk budak 6tahun????dlm hati susah nya soalan ni utk Attar. Mesti gagal????xsmpi 30minit Attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu Attar lulus and dpt markah 35 out of 40.. Kira high score jugak. alhamdulillah. Leganya. Walaupun Attar tak lancar sgt becakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar. Tapi tu la Attar ni sejenis yg kejap2 je belajar lepastu bosan????tapi xpela kita slow2 kayuh ye Attar. Mama tahu Attar budak yg bijak❤️❤️“.

Isteri kepada pelakon Aeril Zafrel turut memuat naik video perkembangan anaknya itu.

View this post on Instagram

ramai yg tanya perkembangan attar mcm mana. alhamdulillah ada perubahan.. tahun depan da masuk darjah 1😭😭 risau nya haritu kitorang daftar dia darjah 1.. then rupanya sekolah tu kena exam dlu .. so antara lepas ke tak la masok sekolah tu..i & aeril telan ayaq liur jugak la sbb dan dan teacher bagi exam paper pada attar. jenguk soalan dia boleh tahan susah la utk budak 6tahun🙈dlm hati susah nya soalan ni utk attar. mesti gagal🤒 xsmpi 30minit attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu attar lulus and dpt markah 35 out of 40.. kira high score jugak.. alhamdulillah .. lega nya . walaupun attar tak lancar sgt becakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar.. tapi tu la attar ni sejenis yg kejap2 je belajar lepastu bosan😅 tapi xpela kita slow2 kayuh ye attar. mama tahu attar budak yg bijak❤️❤️

A post shared by Wawa Zainal ™️ (@w4w4_zainal) on

Dalam usaha mengatasi masalah berkenaan, Wawa dan suaminya telah mengambil inisiatif dengan menghantar anak mereka ke “Occupational Therapy & Speech”.

Wawa turut menitipkan panduan dan menasihati warganet supaya mengurangkan serta menghadkan waktu anak menggunakan gajet jika anak yang berusia dua atau tiga tahun masih tidak lancar bercakap.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments