Sunday, May 26, 2024
HomeBERITAAdakah Mahkamah Keadilan Antarabangsa akan perintah Myanmar untuk hentikan pembasmian kaum Rohingya?

Adakah Mahkamah Keadilan Antarabangsa akan perintah Myanmar untuk hentikan pembasmian kaum Rohingya?

Mahkamah Keadilan Antarabangsa, akan membuat keputusan pada hari ini (Khamis) untuk “langkah-langkah kecemasan” terhadap kes pembunuhan beramai-ramai ke atas minoriti Muslim Rohingya.

Kes berkenaan telah difailkan oleh Gambia pada bulan November, mendakwa bahawa Myanmar melakukan “pembunuhan beramai-ramai” terhadap penduduk Muslim Rohingya. Namun, Myanmar menafikan dakwaan tersebut.

Kemunculan pemimpin politik Myanmar, Aung San Suu Kyi, di ICJ – yang juga dikenali sebagai “Mahkamah Dunia” – di The Hague pada bulan Disember membawa kes itu menjadi perhatian antarabangsa.

Pakar menggambarkan kes itu sebagai “cabaran terhadap undang-undang bersejarah” – tetapi telah menyatakan kebimbangan sama ada Myanmar akan mematuhi apa jua perintah mahkamah.

“Mahkamah yang paling berwibawa di dunia ini akan membuat keputusan terhadap salah satu kekejaman besar-besaran sementara jenayah-jenayah itu masih terus berlaku,” kata Reed Brody, Pesuruhjaya – International Commission of Jurists, yang memainkan peranan dalam pendakwaan Hissene Habre.

Profesor Undang-undang Antarabangsa, Gleider Hernandez, di Universiti Katolik Leuven, bersetuju.  “sifat utama perkara itu,” katanya.

“Ini adalah salah satu kes pertama yang membawa di mana setiap negara komuniti antarabangsa mempunyai kepentingan undang-undang dalam pelanggaran yang dituntut, iaitu jenayah pembunuhan beramai-ramai.”

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments