Sunday, May 19, 2024

KUALA LUMPUR: Sudah menjadi kebiasaan bagi seorang Perdana Menteri Malaysia untuk memperkenalkan slogan baharu pada peringkat awal perkhidmatannya.

Secara amnya, slogan itu akan membimbing dasar kerajaan dan membezakan masa mereka di pejabat daripada yang terdahulu, sambil mengutarakan visi mereka dari segi menangani cabaran semasa dan juga masa depan.

Pada 19 Januari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memperkenalkan slogan Malaysia Madani.

Sebelum ini, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob memperkenalkan konsep Keluarga Malaysia dalam seruan untuk Perpaduan Nasional.

Manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin menggembar-gemburkan slogan Kerajaan Prihatin di tengah-tengah gelombang pandemik COVID-19.

SLOGAN YANG DIPERKENALKAN OLEH PENTADBIRAN TERDAHULU

Sebelum Malaysia Madani, Perdana Menteri kesembilan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob memperkenalkan slogan Keluarga Malaysia.

Konsep itu menyeru rakyat agar menjunjung nilai kekeluargaan di samping mengenepikan perbezaan dan menggembleng tenaga untuk menghadapi cabaran sebagai sebuah keluarga.

Sebelum itu, slogan Kerajaan Prihatin telah diperkenalkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin. Ia adalah mengenai keprihatinan kerajaan terhadap kebajikan dan kesejahteraan rakyat.

Slogan itu diperkenalkan ketika Malaysia bergelut dengan gelombang ketiga jangkitan COVID-19 dengan peningkatan empat angka kes.

Bagi mengurangkan beban akibat kesan itu, Tan Sri Muhyiddin telah mengumumkan Pakej Bantuan Ekonomi Baharu bernilai RM15 bilion (AS$3.7 bilion) pada Januari 2021.

Malaysia Baharu adalah konsep yang diasaskan oleh Tun Mahathir Mohamad ketika kembali dari persaraan untuk menerajui gabungan Pakatan Harapan (PH) hingga mencapai kemenangan pada 2018.

Ketika Malaysia diterajui Dato’ Seri Najib Razak, beliau telah mengemukakan gagasan 1Malaysia pada tahun 2009 dengan slogan ‘Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan’. Ia menjadi panduan beliau sebagai Perdana Menteri untuk mengorientasikan semula Malaysia yang menjurus ke arah perpaduan dan kejayaan lebih besar.

APA SLOGAN MADANI

Menurut laporan media, slogan Malaysia Madani atau Civil Malaysia yang dikonsepkan oleh pentadbiran Datuk Seri Anwar adalah mengenai pembaharuan negara Malaysia yang percaya kepada nilai-nilai murni dan kemanusiaan seperti tadbir urus yang adil, saksama dan berkesan.

Perkataan Madani ialah akronim yang terdiri daripada enam nilai teras iaitu kemampanan, kemakmuran, inovasi, hormat-menghormati, amanah dan belas kasihan.

Semasa memperkenalkan konsep itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada Khamis, Datuk Seri Anwar berkata ini adalah sebahagian daripada rangka kerja strategik yang menyeluruh dan boleh bertindak balas terhadap perubahan selepas wabak.

Beliau berkata, pertumbuhan dan pembangunan mesti dicapai melalui konteks ekonomi kemanusiaan lebih besar yang mengutamakan keperluan rakyat.

“Malaysia mesti dikenali sebagai negara Madani yang makmur, adil dan menolak sebarang bentuk kezaliman terhadap mana-mana individu atau kaum. Ia mestilah sebuah negara terkenal dengan semangat yang diperbaharui,” katanya.

Menghuraikan konsep Madani, yang dalam perkataan Arab bermaksud konotasi moden dan bertamadun, Datuk Seri Anwar berkata, Malaysia perlu menghentikan obsesinya untuk mengukur kejayaan semata-mata melalui pembangunan ekonomi dan angka.

“Selain pembangunan ekonomi dan material, ia adalah penting untuk membangunkan kemanusiaan negara,” katanya.

“Obses terhadap angka pertumbuhan, jumlah pelaburan asing dan semua jenis angka tanpa menekankan kesannya kepada rakyat secara holistik; itu pada saya, tidak membantu,” kata Anwar yang dipetik dari laporan media.

“Itulah sebabnya saya bercakap tentang ekonomi kemanusiaan kerana ia akan menolak prinsip kapitalisme tidak terkawal yang diamalkan oleh kita,” katanya.

Datuk Seri Anwar berkata dalam masyarakat tanpa ekonomi kemanusiaan, tidak dikawal oleh tadbir urus yang telus dan baik, negara akan terus dibelenggu gejala sosial.

“Sebab itu keputusan dasar mesti memastikan aktiviti ekonomi boleh berlaku tanpa menyusahkan rakyat,” katanya.

Menurut Datuk Seri Anwar, slogan baharu itu juga bertujuan untuk menetapkan semula hala tuju negara apabila ia melibatkan kaum dan agama.

Beliau menegaskan tonggak Malaysia akan tetap menjadi majoriti Melayu dengan penekanan terhadap prinsip Islam, Bahasa Melayu dan hak Melayu.

Beliau bagaimanapun berkata pada masa yang sama, Malaysia juga merupakan sebuah negara berbilang kaum, di mana setiap orang tidak seharusnya ketinggalan dalam pembangunan negara.

“Kita tidak mahu negara ini dibangunkan dengan cara di mana kumpulan rakyat tertentu, sama ada kaum minoriti atau miskin atau di luar bandar atau di Sabah atau Sarawak, masih ketinggalan,” katanya kepada media.

Datuk Seri Anwar juga memberi jaminan kepada kumpulan minoriti di negara ini yang merasakan ada usaha bersepadu untuk meminggirkan mereka, bahawa kerajaan tidak akan membenarkan perkara ini berlaku.

HALA TUJU DASAR MASA DEPAN

Bagaimana pula dari kaca mata media negara jiran?

Pengarah BowerGroupAsia, Adib Zalkapli memberitahu CNA bahawa Anwar menggunakan slogan itu sebagai asas kepimpinannya untuk menghantar mesej bahawa pentadbirannya “berakar pada prinsip Islam”.

“Di Malaysia Madani, ini bukan kali pertama Anwar mempromosikan idea itu. Dia bercakap tentang ‘masyarakat madani’ atau masyarakat sivil sejak 1990-an, jika tidakpun lebih awal,” katanya.

“Malah, Anwar mendedikasikan satu bab mengenai topik ini dalam bukunya The Asian Renaissance, diterbitkan semasa beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 1996,” kata penganalisis itu.

Walaupun Adib berkata Perdana Menteri mengambil “langkah yang baik” dengan memperkenalkan prinsip panduan ini pada hari-hari awal pentadbirannya, beliau mengingatkan bahawa penggubalan dasar adalah proses yang “lebih rumit”.

“Jika kerajaan berpegang kepada prinsip Madani, kita mungkin boleh mengharapkan Malaysia yang lebih inklusif dan demokratik,” tambahnya.

Tetapi rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun, berkata ia masih belum dapat dilihat apakah program pentadbiran Anwar akan dilancarkan di bawah slogan menyeluruhnya.

“Saya fikir kita perlu berhati-hati dan realistik tentang slogan Perdana Menteri seperti ini, yang telah menjadi popular sejak tahun-tahun awal penggal pertama Dr Mahathir, lebih sebagai latihan perhubungan awam yang menyenangkan daripada apa-apa lagi,” katanya.

“Ia menyeru idea-idea yang tinggi dan tidak kontroversi seperti kemampanan, kesejahteraan, penghormatan dan kesopanan. Oleh itu ia tidak akan menyinggung mana-mana rakan gabungan Anwar, mahupun pembangkang.”

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments