Friday, July 19, 2024
HomeBERITA40 orang terbunuh semasa acara pemakaman Qassem Soleimani

40 orang terbunuh semasa acara pemakaman Qassem Soleimani

Puluhan orang terbunuh di bandar Kerman, Iran semasa acara pemakaman Komander Tentera Iran, Qassem Soleimani yang terbunuh minggu lalu dalam serangan udara di Baghdad oleh Amerika Syarikat.

Seramai 40 orang terbunuh dan 213 yang lain cedera dalam kejadian itu, “kata agensi berita separa rasmi Fars pada hari Selasa, memetik pegawai perkhidmatan kecemasan.

Mereka yang cedera diserahkan segera ke hospital, katanya.

Terdahulu, ketua perkhidmatan kecemasan negara, Pirhossein Koolivand, memberitahu televisyen negara bahawa “32 rakyat kita kehilangan nyawa mereka dalam perarakan itu … dan 190 cedera” akibat “kesesakan”.

Video awal yang dipaparkan dalam talian menunjukkan orang yang tidak bermaya di jalan raya, yang lain menjerit dan cuba membantu mereka.

Beratus-ratus ribu orang telah berkumpul di Kerman untuk pengebumian Qassem Soleimani, Ketua Pasukan Quds Elit Iran, yang dibunuh pada hari Jumaat berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa ibu kota Iraq, Baghdad.

Pengebumian itu ditangguhkan, agensi berita ISNA melaporkan, tanpa memberikan butiran lanjut.

Pengebumian hari Selasa berlaku selepas hari perarakan yang menarik orang ramai di jalan Ahvaz di Barat Daya Iran, diikuti oleh Mashhad di Barat Laut , ibu kota Tehran dan kota suci Qom.

Al Jazeera’s Assed Beig, yang melaporkan dari Tehran, berkata ramai yang tidak dapat menghadiri perhimpunan sebelumnya telah menuju ke perarakan terakhir di Kerman.

“Orang ramai bergerak dalam ruang yang sempit, ke satu arah ke kubur yang khusus – dan ini boleh menjadi salah satu sebab mengapa kekecohan telah berlaku,” kata Beig.

Pembunuhan Soleimani mencetuskan peningkatan ketegangan yang dramatik di rantau ini dan menandakan konfrontasi yang paling penting antara Amerika Syarikat dan Iran sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pemimpin Tertinggi Iran Ali Hosseini Khamenei memberi amaran bahawa “tindak balas yang keras menunggu”, sementara Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengancam akan memukul 52 tapak Iran “sangat keras” jika Tehran menyerang warga Amerika atau aset AS.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments